• Luni - Vineri: 09:00 - 18:00
  • Sambata: 09:00 - 13:00
  • Str Constantin Moise 5, 061344,Sector 6, Buc
Autorizat R.A.R.

Schimbarea sigurantelor

Schimbarea sigurantelor
Sigurantele se strica relativ frecvent, iar acest lucru se datoreaza faptului ca sunt astfel concepute incat sa se defectere usor! Poate parea ciudat, insa motivul este unul intemeiat. Atunci cand printr-un circuit trece prea multa electricitate, siguranta se arde pentru a preveni pagube serioase sau chiar un incendiu.

Sigurantele sunt ieftine si usor de inlocuit. Puteti depozita sigurante de rezerva in compartimentul panoului de sigurante al autoturismului dumneavoastra. Daca panoul de sigurante nu are un compartiment de depozitare, puteti utiliza torpedoul sau chiar trusa personala de scule - multe au un loc special pentru sigurante.

Ghid pas cu pas de schimbare a unei sigurante

Localizati panoul de sigurante

Manualul de utilizare al autovehicului va poate indica locatia acestuia. Majoritatea producatorilor pozitioneaza tabloul de sigurante pe partea stanga a bordului si sub volan, sau sub capota, dar locatia variaza de la un autovehicul la altul.

Inlaturati capacul panoului; vezi observa mai multe sigurante, de diferite culori, conectate in tablou. Aceste culori, alaturi de cifrele inscriptionate pe sigurante, indica diferite anperaje. Puteti intoarce panoul pentru a vizualiza o diagrama utila. Aceasta indica ce componente ale masinii sunt alimentate prin fiecare siguranta.

Inlaturati siguranta arsa

Inainte de a schimba o siguranta trebuie, bineinteles, sa identificati care este cea defecta. Aceasta va avea filamentul rupt (firul subtire de metal din interior) sau o culoare mai inchisa decat celelalte. Unele vehicule sunt echipate cu instrumente speciale de inlaturare a sigurantelor, insa o penseta va functiona la fel de bine. Inlaturati si puneti la loc cu grija fiecare siguranta, pana la gasirea celei defecte.

Atentie: daca nici o siguranta nu este arsa sau aceasta se arde din nou dupa inlocuire trebuie sa consultati un mecanic.

Inlocuiti siguranta

Inlocuiti siguranta arsa cu una noua, de acelasi amperaj. Utilizati manualul autoturismului, diagrama tabloului de sigurante sau culorile si cifrele sigurantelor pentru a va asigura ca utilizati amperajul corect. Daca utilizati o siguranta cu amperaj gresit puteti cauza defectiuni mult mai mari decat o siguranta arsa.

Dupa ce ati localizat o siguranta de amperaj corect inserati-o in slotul ramas gol. Impingeti cu degetul pentru a va asigura ca aceasta a fost introdusa complet, iar apoi puneti la loc capacul tabloului de sigurante.

Daca nu aveti la indemana o siguranta de amperaj corect puteti utiliza una care corespunde unei alte componente, care este mai putin importanta sau utilizata - numai daca amperajul este cel corect!

Verificati circuitul

Dupa inlocuirea siguratei si a capacului panoului, porniti autoturismul pentru a verifica functionarea circuitului care era defect. Daca acesta functioneaza, probabil ca defectiunea a fost cauzata de o suprasarcina temporara. In acest caz, tocmai ati rezolvat problema.

Totusi, daca circuitul nu functioneaza, sau functioneaza doar pentru o perioada scurta, problema este mai complicata decat o siguranta arsa si este recomandat sa cereti asistenta unui specialist.
Service-ul nostru va sta la dispozitie pentru intrebari sau o diagnoza avansata.